Störande grannar - vad gäller
Som boende i en bostadsrättsförening får man lov att acceptera ett visst inslag av störande ljud, alla människor är olika och måste få sitt eget utrymme. Men det finns naturligtvis situationer som är oacceptabla och som på allvar påverkar oss boende negativt, störningar som medlemmar inte skäligen ska behöva tåla.
Vad som anses som oacceptabel störning går inte att svara på generellt, utan varierar från fall till fall beroende på olika omständigheter. Några exempel på accepterat störande är lekande barn, TV-tittande på dagtid, spoling av toalett nattetid, enstaka fest med hög musik, enstaka tillfälle av illaluktande matos eller annan odör. Dessa ärenden bör helst lösas ”grannar emellan”.
Regelbundna fester som pågår hela nätterna eller hotfullt uppträdande från någon granne är exempel på oacceptabelt störande. Det kan också finnas särskilt allvarliga störningar som absolut inte accepteras; drogmissbruk eller psykisk sjukdom som medför outhärdliga störningar och brottslig verksamhet som har samband med själva boendet.
Om du upplever ett regelbundet störande av en granne som påverkar dig negativt och försämrar din trivsel hemma, ska du anmäla detta till styrelsen. Styrelsen har en skyldighet att utreda och agera om en boende anmäler att det förekommer regelbundna störningar från en granne.
- Om du inte redan har försökt lösa konflikten med din granne, kommer styrelsen rekommendera att du kontaktar den störande grannen och berättar hur denne stör dig.
Om detta inte hjälper eller om störningen fortsätter, kommer styrelsen begära att du börjar föra en s.k. störningsdagbok. I denna noterar du alla störningar, datum och tid på dygnet, störningens art m.m. Du kan använda Bostadsrätternas störningsshema. Störningsdagboken använder föreningen sedan dels för att uppmana grannen att vidta rättelse, dels som bevisning i en eventuell förverkandetvist (avhysning av den störande).
Styrelsen kontrollerar om andra i huset också blir störda. Om så är fallet, ska de också börja föra en störningsdagbok.
Styrelsen skickar en rättelseanmaning. Den störande grannen måste ges möjlighet att sluta med störningarna.
- Om den boende fortsätter att störa trots anmaningen kan föreningen, om störningarna är tillräckligt allvarliga, säga upp bostadsrätten till förverkande. Det innebär i så fall att bostadsrättshavaren måste flytta från lägenheten och att bostadsrätten tvångsförsäljs via kronofogden. Extern jurist anlitas. I de fallen som rör särskilt allvarliga störningar, behöver styrelsen vare sig skicka rättelseanmaning eller informera socialnämnden innan uppsägning av störande grannar kan ske. Däremot ska en kopia av uppsägningen skickas till socialnämnden.