FAQ

HÄR PUBLICERAR STYRELSEN ALLA MÖJLIGA FRÅGOR OCH SVAR AV INTRESSE

________________________________________________________

Kan jag få min kvartalsavi som e-faktura?

Ja. Du måste logga in på din bank och söka efter Princip Redovisning AB. Om avin redan har skickats med vanlig post börjar inte e-fakturan gälla förrän till nästa aviseringsperiod.

________________________________________________________

Om man har autogiro, kan man ändå få sina avier med e-post och inte i pappersform?

Ja. Du måste logga in på Princips hemsida, https://www.principredovisning.se/ och klicka på För Medlemmar och sedan Kontaktuppgifter. Fyll i din emailadress och klicka i rutan Tillåt att avier skickas med e-post.

________________________________________________________

Hur får jag tag på ett utdrag ur lägenhetsregistret för min lägenhet?

Logga in på Princip Redovisning AB:s hemsida, www.principredovisning.se. Klicka på För medlemmar, klicka på Min bostadsrätt och klicka på Rapport Brf Information.

________________________________________________________

Vilket lägenhetsnummer ska jag använda i korrespondens med styrelsen?

Du ska använda det unika numret (max tre siffror) din lägenhet har enligt föreningens lägenhetsregister som upprättades 1971, ej Lantmäteriets 4-siffriga nummer. Om du är osäker kan du titta på utsidan av din ytterdörr längst upp i ena hörnet. 

Lantmäteriets siffror är framtagna för att underlätta folkräkningen och används för olika dokument rörande den privata ekonomin. Det finns på deklarationen, syns på Eniro och hitta.se. Numren är satta på samma sätt för varje uppgång. Om det till exempel finns 8 lägenheter per plan så blir numreringen på första våningen 1101 t om 1108, på andra våningen 1201 t om 1208 osv. För våra tre våningar i fastigheten finns alltså varje nummer fyra gånger.

________________________________________________________

Är föreningens styrelseprotokoll offentliga?

Nej. Här följer en bra förklarande text från HSB: "En del medlemmar tycker sig ha rätt att se protokollen och att styrelsen är odemokratisk och hemlighetsfull som inte lämnar ut dessa. Men styrelseprotokoll är inte och ska inte bli offentliga. Sekretess råder och endast styrelsen och revisorn har rätt att se dem, vilket är en direkt följd av den tystnadsplikt som gäller för styrelsen angående vad styrelsen diskuterat och beslutat.

En föreningsstämma har utsett en person som ska granska styrelsens arbete och det är revisorn. Det finns ofta känsliga uppgifter i protokoll, till exempel att någon ligger efter med betalning av avgift, påståenden om att någon är störande, uppgifter i anbud och offerter vid upphandling. Sprids sådana uppgifter kan såväl föreningen som de enskilda styrelseledamöterna bli skadeståndsskyldiga. Detta gäller om uppgifterna skadar någons intressen, såväl föreningens som enskilda medlemmars.

Styrelsen kan få frågan om var i lagen det står att styrelseprotokollen inte är offentliga. Svaret är att det inte heller står uttryckt, men andemeningen i hela lagstiftningen är att styrelsen antas ha medlemmarnas förtroende och handla i deras intresse, det vill säga inte har en dold agenda. Om protokollet skulle vara öppet för medlemmar hade lagstiftningen reglerat saken på samma sätt som när det gäller stämmoprotokoll, vilka enligt lag ska vara tillgängliga senast tre veckor efter stämman."

Styrelsen informerar i stället via Bulletinen om vad som händer i föreningen, utan att gå in på känsliga uppgifter som berör enskilda personer eller som kan skada föreningens intressen.

________________________________________________________

Vad gör man i styrelsen?

Det är föreningens stadgar, bland annat ändamålsparagrafen, som reglerar styrelsens befogenheter. Styrelsen har till uppgift att handlägga alla praktiska frågor som rör den löpande förvaltningen av föreningen, utom sådana som enligt stadgarna eller bostadsrättslagen ska avgöras av föreningsstämman.Beslut som innebär väsentliga förändringar av föreningens byggnader och mark, beslut om ändringar av insatser, beslut om stadgeändringar och beslut om att föreningens verksamhet ska utvidgas på något sätt måste alltid tas på stämma.

Nedan följer några exempel på vad som görs i vår styrelse:

Föreningens ekonomi: årsbokslut, budgetplanering, hyresförhandlingar och följa föreningens lån vad gäller ränta.

Överlåtelser och pantsättningar: kontrollera köpehandlingar och ansökan om medlemskap, ta emot pantsättningar och ta kreditupplysning på köpare. Styrelsen godkänner överlåtelser.

Fastigheten: sköta kontakten med fastighetsförvaltaren, följa upp underhållsplanen och beställa nödvändiga arbeten/reparationer, hantera och följa upp andra uppkomna fastighetsärenden. Handlägga medlemmars signerade ansökningar rörande ombyggnationer som styrelsen ska besluta om.

Nycklar och passerbrickor: Bistå med beställningar av passerbrickor och HG-nycklar, bistå fastighetsskötaren med serviceknippor att utkvittera till hantverkare

Andrahandsuthyrningar: Handlägga ansökningar som styrelsen ska besluta om

Garage: Sköta kontakten med föreningens interna och externa garagehyresgäster, skriva avtal med nya garagehyresgäster, besluta om hyreshöjningar och hålla kölista för intresserade som önskar hyra garageplats. Byta ut listor vid besöksparkeringen och sköta uthyrningen av däckförråd.

Tvättstugan: Sköta kontakten med boende vid fel, ta emot synpunkter och beställa reparation och underhåll när det behövs.

Lokalhyresgäster: Sköta kontakten med föreningens lokalhyresgäster, sköta uthyrning, hyresförhandla och ta fram avtal.

Utöver ovanstående sköter styrelsen uthyrning av extra vindsförråd och vinförråd. Styrelsen ser till att våra gemensamma utrymmen städas, att sophanteringen fungerar (både hushålls- och grovsopor) och att det i grillhörnan finns en bokningslista, gasol och möbler. Styrelsen ansvarar också för information till medlemmarna i form av uppdatering av hemsida och nyhetsbrev, Bulletinen.

________________________________________________________

Vad är en motion?

En motion är ett förslag om förändring från en eller flera medlemmar, eller från styrelsen som ska tas upp på en föreningsstämma där närvarande kan rösta för eller emot förslaget. Motionen ställs till styrelsen - innan mars månads utgång – som avger ett yttrande innan den skickas med i kallelsen till föreningsstämman.

En motion ska formuleras så att en medlem ska kunna rösta genom ombud även om hen inte kan delta vid stämman. Motionen måste därför vara så detaljerad som möjligt och inte lämna utrymme för tolkningar. Ta endast upp ett ämne per motion. Använd gärna föreningens mall för din motion!

Motion mall Brf Killingen 43.docx

________________________________________________________

Mäts radon i huset?

Ja. Mätning av 30 lägenheter (22%) gjordes dec 2020 - mars 2021; rapporter utfärdades 2021-03-22. Riktvärdet för radon i inomhusluft är 200 Bq/m3. Föreningens värden är mycket bra, två lägenheter påvisade som högst 70 Bq/m3 .  Har man alltid minst ett vädringsfönster öppet så hålls nivån nere.

Radonfördelning 2021-03-22 Brf K43.jpg

Enligt Miljöförvaltningen i Stockholm bör (ska) radonmätning utföras i flerbostadshus var 10:e år; senaste skedde 2009. Det är vi som fastighetsägare som ansvarar för själva mätningen och Miljöförvaltningen bedriver tillsynen.

________________________________________________________

När utfördes senaste energideklarationen?

Den utfördes 2018-11-29 och är giltig till 2028-11-29. Byggnades energiklass är E.

Mer information finns på www.boverket.se/energideklaration

_______________________________________________________

Filter till mina vädringsfönster?

Föreningen beställer filter till alla vädringsfönster och delar ut dem en gång per år på våren Det går alldeles utmärkt att tvätta sina befintliga i tvättmaskin om man vill byta oftare än en gång per år.

_______________________________________________________

Den röda färgen på ytterdörrskarmen - vad är det för kulörkod?

NCS S5040-R Bland 80 (Bas C)

_______________________________________________________

Lägenhetsytan?

Föreningens uppgifter om lägenheternas uppgifter är hämtade från 1972 års ekonomiska plan med dåtidens mätstandard. De ska ej betraktas som exakta, eftersom mätstandarder ändras med tiden och bostadsrättshavare sätter upp/tar bort innerväggar. Om du ska sälja din lägenhet, ligger det på ditt ansvar att informera mäklare och köpare om lägenhetens area. Du bör friskriva dig för felaktiga uppgifter och föra över ansvaret på köparen att kontrollera ytuppgiften och eventuellt bekosta en egen uppmätning.

_______________________________________________________

Jag hyr garageplats av föreningen - vad händer med den när jag säljer min lägenhet?

Hyresavtalet upphör vid överlåtelse/försäljning av lägenheten. Med andra ord kan inte köparen överta din av föreningen hyrda garageplats.

_______________________________________________________

Från Bostadsrätterna: Hur minskar man störningen från renoveringsarbete?

"En medlem har aviserat att det kommer att bullra en del under den kommande månaden när denne renoverar sin lägenhet. Normalt är väl att störande arbeten endast får ske vardagar mellan kl 8 och 18, men under coronapandemin jobbar många hemma. Hur kan man göra för att få medlemmen att störa så lite som möjligt?

Svar: Det går knappast att hindra medlemmen från att utföra normalt underhållsarbete på dagtid - hen har rätt att underhålla lägenheten. Man får vädja till medlemmen och dennes entreprenör om att försöka samla särskilt störande arbeten till vissa tidpunkter, så att grannarna kan planera sin dagar. Medlemmen är dock inte skyldig att göra det."

_______________________________________________________

Från Bostadsrätterna: Hur hanterar man störande rökelsedoft?

"En medlem har problem med en annan medlem som tänder rökelser på sin balkong, vilket stör medlemmen ovanför. Denne är lite allergisk och har försökt prata med grannen nedanför vilket hjälpte ett tag, men nu har rökelseanvändandet tagit fart igen. Vad göra?

Svar: Det här kan jämföras med rökning på den egna balkongen, vilket måste accepteras av grannar, även om det har en viss inverkan på hälsan - i alla fall om det sker i normal omfattning. Frågan om rökning har prövats i både hyresnämnd och hovrätt och anses vara ett "normalt inslag" i flerfamiljshus. Medlemmens rätt att använda sin lägenhet, inklusive balkongen, står över att grannen störs av rökelserna. Man får helt enkelt hänvisa dem till att komma överens med varandra om hur de kan lösa detta på bästa sätt."

_______________________________________________________